Mediation & Echtscheidingscoaching


Mediation 

In mediation zijn alle partijen bereid om samen naar een oplossing voor een conflict te werken. Dit geschiedt op vrijwillige basis én op basis van geheimhouding . Uiteraard is overleg met derden mogelijk. Dit kan bij voorbeeld een advocaat zijn die bijvoorbeeld de juridische gevolgen van een oplossing uitkristalliseert. Dit gebeurt dan ook onder geheimhouding en met toestemming van de andere partij.

De mediation vindt plaats onder begeleiding van een onafhankelijke mediator. De mediator helpt u om naar de door partijen gewenste oplossingen te komen. Vaak is het moeilijk om weer met elkaar om de tafel te zitten. De praktijk wijst echter uit dat In de loop van het mediation traject de communicatie en het begrip naar partijen toe verbeteren.
In geval van scheiding is het gebruikelijk dat de mediator ook met de in het gezin aanwezige kinderen spreekt. Dat gebeurt om te bepalen of kinderen de aangedragen oplossing ook passend en reëel vinden.
De belangrijkste toegevoegde waarde van mediation is dat de communicatie tussen partijen verbetert. De onderlinge relatie blijft behouden.

Mediation is ook maatwerk. De oplossingen voor het conflict worden door de partijen zélf aangedragen. Dat betekent dat de partijen achter de oplossing staan. De praktijk wijst uit dat juist deze oplossingen en de daaruit volgende afspraken langer houdbaar zijn.
Als partijen tot een oplossing van een conflict zijn gekomen wordt de mediation afgerond met een vaststellingsovereenkomst. Afhankelijk van het soort conflict wordt de overeenkomst en bijbehorende zaken gecheckt door een advocaat en bij de rechtbank ingediend.


Echtscheidingscoaching

Echtscheidingscoaching is een vorm van begeleiding gericht op het ondersteunen van individuen of stellen die door een scheidingsproces gaan. Het doel van deze coaching is om emotionele en praktische ondersteuning te bieden, zodat de betrokkenen de scheiding op een zo soepel en constructief mogelijke manier kunnen doormaken. Dit type coaching helpt niet alleen om stress en conflicten te verminderen, maar bevordert ook een gezonde communicatie en het maken van weloverwogen beslissingen, wat vooral belangrijk is als er kinderen bij betrokken zijn.

Wat doet een echtscheidingscoach?

Een echtscheidingscoach biedt begeleiding bij de verschillende aspecten van een scheiding, zoals:

  1. Emotionele ondersteuning: Helpt om gevoelens van verdriet, boosheid, of onzekerheid te verwerken.
  2. Communicatie verbeteren: Leert hoe je effectief kunt communiceren met je ex-partner om onnodige spanningen te vermijden.
  3. Praktische zaken regelen: Biedt hulp bij het opstellen van ouderschapsplannen, financiële afspraken en andere logistieke uitdagingen.
  4. Toekomstperspectief ontwikkelen: Helpt je na te denken over je nieuwe leven na de scheiding en het maken van plannen voor de toekomst.

Voordelen van echtscheidingscoaching

Echtscheidingscoaching vermindert vaak de emotionele belasting van een scheiding en bevordert een meer gestructureerd en harmonieus proces. Dit is niet alleen goed voor de partners zelf, maar ook voor eventuele kinderen, die op deze manier minder negatieve effecten van de scheiding ervaren.

Echtscheidingscoaches hebben vaak een achtergrond in psychologie, mediation, of maatschappelijk werk en begrijpen de complexe dynamiek van relaties. Dit maakt hen goed toegerust om niet alleen emotionele begeleiding te bieden, maar ook praktische adviezen te geven die helpen om een scheiding efficiënter en met minder conflict af te handelen.